Ugler til barnevognskæde

Barnevognskæde
Den kære Annika fra Skapa och Inreda har været i gang igen (hun er altså bare fantastisk!!) Søger du andre projekter, – så er hendes blog absolut et besøg værd!! Sofus (min lille nevø) nyder godt af hendes blog i hvert fald … 😉

Denne gang har hun lavet en version af hendes store ugler (som jeg har lavet her) om til en mindre version der kan bruges til f.eks. barnevognkæder – YAY!

barnevkæde

Den originale opskrift kan du finde her, men jeg er så heldig at Annika har givet mig lov til at oversætte opskriften til dansk … Kommer du i tvivl om noget i løbet af opskriften, så har Annika lavet nogle rigtig fine billeder i den originale opskrift, – mere detaljeret end jeg har lavet.

Annika giver på sin blog lov til at man kan bruge mønsteret frit, dvs. du må gerne sælge de færdige produkter, men det ville være god kotume at nævne Annika og hendes blog Skapa och Inreda som designer (fordi det er hun jo 😉 )

Owlcarriage
OPSKRIFT:

Det skal du bruge
Garn: Jeg har brugt helt almindelig 8/4 bomuldsgarn, så de kan holde til at blive vasket mange gange. 
En 3,00 mm nål … Men hvis du vil have dem lidt mindre, så brug en nål 2,5 eller en 2’er … Uglerne på det øverste billede er lavet med en 3,00 mm hæklenål og er  ca. 9 cm uden “totterne” – 10 cm med 🙂

Det skal du kunne:
Luftmasker (lm)
Fastmasker (fm)
Evt. en magisk ring (men andre muligheder gives)
Kædemaske (km)

HowToOwl

Vinger (2 stk):
Lav 6 lm
Række 1: Start i 2. maske fra nålen og lav 5 fm (vend fra nu, hver gang med en lm). 
Række 2-4: 5 fm
Række 6: Hop første maske over og lav 4 fm
Række 7: Hop første maske over og lav 3 fm
Luk af … 

Du skal nu hækle en kant, på 3 af kanterne (ikke den side hvor der er 5 fm).

Howtoowllittle
Du starter altså som på billedet 🙂 Tag dine løse tråde med ind i arbejdet, så de på den måde bliver låst.

På den ene vinge, efterlader du ca 80 cm garn når du har hæklet kanten – det skal nemlig bruges til at sy dine “fjer” på uglens mave, hvis du vil have det (ellers kan du bare efterlade 15 cm til at hæfte med på indersiden. På den anden vinge efterlader du bare lidt garn, så du kan hæfte den tråd indvendigt.

Et eksempel med fjer ses på billedet her (øjnene på denne ugle er lavet anderledes end i opskriften):

uglemedfjer
Uglekroppen:
Det er en god idé at bruge en maskemarkør, så du altid ved hvor du er startet!!

Start: Lav 2 lm og lav 6 fm i 2. maske fra nålen (eller lav en magisk ring med 6 fm i)
Runde 2: *2 fm i samme maske* gentages 6 gange (12)
Runde 3: *1 fm, 2 fm i samme maske* gentages 6 gange (18)
Runde 4: 2 fm, 2 fm i samme maske* gentages 6 gange (24)
Runde 5: 3 fm, 2 fm i samme maske* gentages 6 gange (30)
Runde 6: 4 fm, 2 fm i samme maske* gentages 6 gange (36)
Runde 7: 5 fm, 2 fm i samme maske* gentages 6 gange (42)
Runde 8-17: 42 fm

Nu skal vingerne hækles med ind i arbejdet … 
Du tager først den vinge, der har den længste tråd (den med de ca. 80 cm)
Du skal nu igennem 4 maske buer – dvs. de to buer på din vinge og de to buer på din krop.

Runde 18:
Vingen fæstnes med 2 fm, spring 1 maske over, 2 fm (Man springer en maske over, så der er plads til din snor igennem)
Lav herefter 16 fm
Hækl den anden vinge på med 2 fm, spring en maske over, 2 fm.
Lav igen 16 fm
Du er nu nået omgangen rundt 🙂
Runde 19: *4 fm, 2 fm sammen* gentages 7 gange (35)
Runde 20: *3 fm, 2 fm sammen* gentages 7 gange (28)
Runde 21: *2 fm, 2 fm sammen* gentages 7 gange (21)

Du kan nu, hvis du ønsker “fjer” på din ugle, brodere dem på 🙂

Runde 22-28: 21 fm
Hæft ikke !!

Øjne (2 stk): (eller 4 hvis du gør som mig, så de kan ses fra begge sider)

Med hvid farve:
Slå to lm op og lav 6 fm i anden maske fra nålen  (eller lav en magisk ring med 6 fm i).
*2 fm i sammen maske* gentages 6 gange (12)
Afslut med en km i den første maske du lavede og efterlad ca. 15 cm til at sy øjet fast på uglen.

Det sorte:
Slå 2 lm om og lav 4 fm i anden maske fra nålen (jeg laver ikke magisk ring her, da det er for småt for mig at arbejde med).
Afslut med en km i den første maske du lavede og efterlad ca. 15 cm garn til at sy det sorte fast på det hvide.

Jeg laver det hvide i øjnene anderledes end i den originale opskrift, da jeg synes de bliver for store ellers …
Jeg laver til det hvide:
En magisk ring med 4 fm (eller slå 2 lm op og lav 4 fm i anden maske fra nålen)
*2 fm i samme maske* (8)
Afslut med en km.

Næb: Der skal broderes 2 næb, hvis du gør så uglen kan ses fra begge sider, ligesom mig 🙂 )
Broderes på med f.eks. orange garn
Fyld herefter din ugle (Jeg sværger som altid til Gosa Slån puden fra IKEA) men hvis du ikke har en IKEA i nærheden, så kan fyldet købes her.

Nu mangler du bare at hækle toppen sammen på din ugle med fastmasker …
Nogle finder det nemmere at komme snoren igennem uglen, inden toppen lukkes på uglen. I så fald skal du gå ned og læse afsnittet “montering” nu 🙂

Kugler:
Lav 2 fm
Runde 1: 6 fm i 2. maske fra nålen
(Du kan også lave en magisk ring med 6 fm)
Runde 2: *2 fm i samme maske* (12)
Runde 3: *1 fm, 2 fm i samme maske* (18)
Runde 4: *2 fm, 2 fm i samme maske* (24)
Runde 5-7: 24 fm
Begynd at komme fyld i … 
Runde 8: *2 fm, 2 fm sammen* (18)
Runde 9: *1 fm, 2 fm sammen* (12)
Runde 10: *2 fm sammen* (6)

Luk af og efterlad ca 30 cm garn.
Tråd en nål og stik nålen igennem den yderste maskebue i den næstkommende maske, træk løst tråden igennem.
Stik nålen igennem den yderste maskebue på maske nummer 2
Fortsæt hele vejen rundt og stram så tilsidst til – det lukker kuglen helt 🙂

“Ører”/totter:
Klip 5 lange stykker garn i de farver du ønsker og trak dem igennem i hjørnerne øverst oppe så du får en løkke på den ene side – træk så garnet fra den anden side igennem løkken så du binder en knude – klip herefter garnet så det får den ønskede længde. Du kan evt. se billedet længere oppe som er markeret med nummeret 9.

Montering:

Lige pt. har jeg kun målet til en Odder barnevogn, – men I må meget gerne efterlade en besked her til indlægget, hvis I har andre barnevogne og har målene til dem 🙂 Så kan jeg sætte dem ind her 🙂
Målet er taget, så kæden kan sidde lige over, så det vil sige man kan sagtens få den til at bue mere, hvis man sætter spænderne tættere på hinanden …

Odder.jpg
Clips med uglemotiv kan købes her

Jeg brugte en strikkepind lige til at jage igennem den lille ugle, for ligesom at lave hul igennem. Herefter vikler jeg lidt stoltråd rundt om spidsen af min snor og bruger så den som en slags nål. Hvis din snor kan komme igennem nåleøjet på en nål, så er det selvfølgelig nemmere.

Jeg har til dem på billedet aller øverst brugt ledersnor, hvilket absolut ikke er særlig praktisk. Hver gang barnevognskæden skal til vask, skal jeg have alle tingene af (skal jeg jo så alligevel med perlerne, så det var derfor jeg brugte ledersnor)
Hvis jeg en dag igen skal lave denne kæde, så bliver det med kugler til, som den originale opskrift siger og så med en elastik snor. Dermed kan alle tingene komme i vaskemaskinen uden problemer. Det eneste du skal huske er at tørre spænderne grundigt af, så snart kæden kommer ud af maskinen, ellers ruster de 🙂

Har du brugt opskriften så må du meget gerne efterlade en besked – og hvis du gerne vil dele din kreation, så send mig en mail her, så vil jeg lægge jeres billeder ind her nederst i indlægget så vi alle kan blive inspireret af hinanden 🙂

Her er lidt inspirationsbilleder fra Annika fra bloggen Skapa och Inreda:

Mvh.
UnderskriftIndlæg

Relaterede indlæg

18 Comments on “Ugler til barnevognskæde

 1. Tak for et hurtigt svar Og du kan tro at jeg vil dele et billede af barnevognskæden
  Men det vil altså sige at efter omgang 28 skal jeg hæfte og så hækle toppen sammen fra den ene ende til den anden med fm. Er dette rigtigt forstået?

  • Hej igen Ann-Sophie 🙂

   Ja, efter runde 28 hækler man toppen sammen med fm og lukker så af. Nogle synes det er nemmere at komme den snor der skal igennem uglen (for at det bliver til en kæde) igennem inden man lukker af i toppen. Så kan man nemlig bedre hjælpe snoren på vej og så fylde lidt mere fyld i … Det kan du evt. overveje … – så skal du lige springe ned til “monteringsafsnittet” inden du lukker toppen …

   Glæder mig til at se resultatet 🙂

   Mvh.
   Frøken Mai

 2. Hej
  Jeg har lige et spørgsmål.. Jeg er nået til det afsnit der hedder “Kugler” jeg kan simpelthen ikke tyde hvad det er for nogle kugler, jeg har lavet op til runde 28 og har nu 21 masker som beskrevet. Jeg har valgt at brodere øjne på, så det afsnit er sprunget over. Hvordan kommer jeg videre?
  Ellers super fin opskrift, mange tak for den Mvh ann-sophie

  • Hej Ann-Sophie 🙂

   Hvis du kigger på billederne nederst i indslaget, så kan du se nogle barnevognskæder, hvor der er valgt at lave kugler imellem uglerne, i stedet for perler. Det er derfor kun hvis du gerne selv vil have hæklede kugler, i stedet for f.eks. perler, du skal lave kuglerne 🙂
   Håber det giver mening? – ellers må du lige skrive igen …

   Og velbekomme mht. opskriften 🙂 Håber du vil dele din barnevognskæde når du er færdig på et tidspunkt?

   Mvh. Frøken Mai

 3. Hej Mai
  Jeg er gået i gang med de skønne ugler og værdsætter virkelig at de er oversat til dansk og rigtig forståeligt og nemme at lave selvom man er nybegynder.
  Du har oversat forkortelserne rigtig fint – men hvad betyder Km?
  “Afslut med en km i den første maske du lavede.”
  Jeg er ikke helt inde i hæklesprog, og nu er jeg altså nået til øjet og hæklet det hvide, og nu ved jeg så ikke hvordan jeg skal afslutte?

  • Hvor er det bare dejligt at høre du kan bruge opskriften Birthe 🙂
   En km er en kædemaske og den kan du se lige her; http://froekenmai.dk/kaedemaske/
   Håber du kan komme videre med arbejdet og ellers skriver du bare lige igen 🙂

   • hmm.. altså jeg har nu lavet det sorte i øjet og det hvide. Hvordan afslutter jeg så med en kædemaske? Er det ligesom når man hæfter ende?
    Når jeg så har gjort det, syr jeg så bare øjet på uglen med en nål?
    Altså syr jeg med nålen det sorte og det hvide sammen, og derefter syr det på uglen med en nål, eller hvordan sætter man øjet sammen?
    tak for dit hurtige svar – så er det jo nemt at komme videre 🙂

    • Hej Birthe 🙂

     Ja du trækker faktisk bare snoren hele vejen igennem, så du har lukket af… og du efterlader så en ca 15-20 cm så du har lidt til at sy sammen med … Jeg plejer at sy det sorte stykke, på det hvide stykke med noget af den sorte tråd … Når det sorte så sidder fast på det hvide, kan jeg sy hele øjet på kroppen med den hvide tråd jeg har efterladt, også på 15-20 cm …

     Jeg kan sådan set godt forstå forvirringen – jeg skal nok lige få opdateret opskriften så der ikke også er andre der pludselig ikke kan komme videre 🙂

    • Hey Birthe 🙂
     Nej det er fordi det bare er garn der er bundet ind igennem en maske i hver side. Ved billede 9, på billedet som er lige ved “Hvad skal du kunne” – der kan du se et billede af hvordan jeg har gjort …

     men snuppede også lige beskrivelsen fra opskriften på den store ugle 🙂 ( http://froekenmai.dk/ugler/ )

     “Klip 5 lange stykker garn i de farver du ønsker og trak dem igennem i hjørnerne øverst oppe så du får en løkke på den ene side – træk så garnet fra den anden side igennem løkken så du binder en knude – klip herefter garnet så det får den ønskede længde …”

     Lyder som om du snart har fået lavet en lille ugle? – Håber du vil dele resultatet 🙂

  • Hej Line 🙂

   Taaak – jeg er også helt vild med dem 🙂
   Perlerne er købt i Stoff og Stil og er af træ, men de er ikke specifikke teething-perler.
   Jeg ved ikke om man stadig kan få dem – det er efterhånden et stykke tid siden jeg købte dem.

   Mvh.
   Frøken Mai

 4. Hej! Tak for at oversætte opskriften til dansk.
  Jeg er nysgerrig efter hvor du har købt perlerne? De er meget fine, og jeg har andre projekter hvor de også ville passe godt til!

  • Hej Maj

   Jamen velbekomme 🙂 Så dejligt at den kan bruges 🙂

   Perlerne købte jeg i Stof og Stil … og jeg tror faktisk stadig de har dem. Det er ikke særlig lang tid siden jeg så dem derinde …
   Har du en butik i nærheden af dig?

  • Hej Nina 🙂

   Ja det er det, – min plan var at tage de 3 små ugler jeg havde og så med en snor igennem (evt. en lædersnor), – men min lille nevø ville meget hellere lege med de små ugler som bamser :joy:

   Har du brug for inspiration til at lave snoren og finde klemmer, – for så kan jeg da lige finde lidt links frem 🙂

   Mvh.
   Sanne Mai

   • Ej det vil jeg meget gerne, jeg er nemlig i tvivl om jeg skal hækle kugler eller om jeg skal finde træperler et sted.

    • Hej Nina … HOLD NU OP ALTSÅ 🙁 Aner altså virkelig ikke hvorfor jeg ikke har fået en besked om at du havde skrevet … Så nu her .. over et halvt år senere, så håber jeg du har set der er kommet flere billeder i indlægget til lidt inspiration?
     Håber du fik dem lavet alligevel dengang – og så må du altså MEGET undskylde jeg ikke fik dig svaret, men jeg har slet ikke set beskeden 🙁

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *